Khàwy láng tháang!

8:e December 08:25

Laos! Vårt andra och klart största wow-faktorland hittills. Från Chiang Mai som känns som månader sen har vi kastats runt de största delarna av norra Thailand/Laos. Staden i all ära men efter ett tag så har man gjort det mesta man vill och är totalt redo för nya upplevelser! Ett par timmar efter det beslutet var bussen till gränsstaden Chiang Khong bokad. En fräsch minibuss i sex timmar, boende när vi kommer fram till Chiang Khong och frukost för 80 spänn per skalle. Ganska överkomligt.

Chiang Khong ligger 30 meter från Laos, med bara Mekhongfloden att passera. Det skulle ändå bli den svåraste biten att ta sig genom på länge. Att vara i en thailändsk småstad en söndag är inget vi kan rekommendera våra läsare. Foto till visum? Closed. Bank att växla pengar till visum? Jätteclosed. Ganska frustrerande att vara så nära men ändå inte välkommen in i ett nytt land. Vi hade dock bestämt oss, så några timmar senare hade vi fått tag i otroligt medelmåttiga bilder på oss själva och pengar för att kunna krossa floden. Efter några hårda stämplar i passet och garvande från den tandlösa "kaptenen" på båten var vi i Laos!

Houayxai är den lilla stad som såg så otroligt lockande ut från Chiang Khong. Vi gick direkt till bankomaten för att maxa ett uttag. 700 000 kip fick vi med oss, lite drygt 600 kronor. Det är svårt att inte känna sig rik här nere. Speciellt när man drar in en maträtt för 30 000. Riktigt mysig var staden också på plats, men inte tillräckligt för att vi skulle stanna där mer än nödvändigt. Efter en ny snabb diskussion var nattbussen till Luang Prabang bokad. Man kan helt enkelt inte motstå en stad med ett sånt namn. Resan kunde bli lite "bumpy" fick vi höra. Aja, i Sverige har vi ju fler grusvägar än de flesta så det skulle väl inte bli något problem.

De orden togs tillbaka ganska snabbt när vi väl var på bussen. Stora delar av tiden fick man hålla i sig så att man inte flög ur sitt säte och det enda vi kunde göra var att garva åt det. Lika bra gick det dock inte för alla i bussen utan påsarna delades ut flitigt och en... intressant doft spred sig runtom bussen. Jag måste dessutom be om ursäkt till Jeppe som fick ligga de flesta av timmarna med benen upp i luften efter att jag själv tydligen tyckte det var skönare att lägga över benen på hans plats under natten.

Resan skulle ta 11 timmar. Resan tog 15 timmar. Grymt tänkte vi snåla svenskar! Då slipper vi betala boende för den natten. I Luang Prabang möttes vi av nåt vi knappt trodde existerade längre. Moln! Staden i övrigt verkar hur skön som helst där den ligger, omgiven av en biflod till Mekhongfloden. Tempot är väldigt lugnt och det finns en hel del att göra. Vi tappar också fler och fler turister på vägen genom länderna och ibland hajar man till när man ser en till ryggsäckare komma knatande nerför gatan.

Första dagen blev upptäckardagen. Vi knatade runt hela staden och såg vad som fanns att göra. En del solande blev det också för att dölja den något pinsamma sanningen. Efter två veckor i Thailand är vi nämligen inte ens i närheten av bruna. Menmen vi hinner väl ändra på det också.

På kvällen var det dags för den hittills klart skönaste matupplevelsen. Mr Ton från trekkingen var nära men kom inte riktigt ända fram. Vi gick efter tips till Lao Lao Garden som var upplagd som en djungel i flera våningar. Eftersom djungelkänslan var på topp och "the biggest portions" utlovades slog vi till på deras specialitet, vattenbuffel. Några minuter senare hade vårt bord omvandlats till två stora grillar där vi själva fick tillaga djungelkossan och en smaklöksorgasmande laotisk soppa. Vi kom knappt ihåg hur det kändes att vara mätta men efter buffeln var inte det några problem längre. Några Beerlao senare var det dags att dra sig tillbaka till vårt guest house eftersom det är utegångsförbud i hela staden efter midnatt av hittills oklar anledning. Det står dessutom skrivet på vår rumsdörr att det enligt laotisk lag är förbjudet att ta hem en prostituerad till sitt hotellrum för att spela in sexfilmer. Bara så ni vet.

Kvällen blev i vilket fall en succé och idag ryktas det om att vi ska hyra cyklar och dra ut i landskapet. Staden är omgiven av berg så vi räknar med att vara i vår livs form när vi kommer tillbaka!

Över och ut

Martini


Kommentarer
Postat av: P-A

Kul att läsa om ett land man inte vet nå'nting om egentligen. Men 08:25 ? Hade ni suttit uppe hela natten ?

2009-12-10 @ 09:57:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0